Ръководителят на Република Коми на официална визита в област Пловдив

Сергей Анатолиевич Гапликов – Ръководител на Република Коми, и Григорий Наскидович Саришвили – Постоянен представител на Република Коми при Президента на Руската федерация, бяха на официално посещение в област Пловдив по покана на Областния управител на област Пловдив – Здравко Димитров.

На официалната среща Областният управител на област Пловдив изказа благодарността си към руските гости за посещението и подчерта, че силният икономически обмен между България и Коми в недалечното минало е оставил дълбока следа в много български и руски семейства, чиито наследници продължават да поддържат паметта за този период. „И сега повелите на времето отново ни събират, което отваря възможността за възстановяване на двустранните ни взаимоотношения, а за това най-сигурното начало е културата и образованието“ – каза в приветствието си г-н Здравко Димитров.

Г-н Сергей Гапликов изрази вълнението си, че от Пловдив започва първата му визита на българска земя, която много силно е свързана с Република Коми. Висшият държавник представи Република Коми с ресурсите и потенциала си за развитие, високо оцени в изказването си укрепването на двустранното ни сътрудничеството и братските отношения в продължение на 50 години, започнали от края на 1967 и активни до 1992 г. по двустранен договор, като изказа носталгията на местните жители на Коми с думите им: „Върнете българите!“. Ръководителят на Република Коми лично връчи на Областния управител поканата за честванията по повод 50-ия юбилей през септември тази година , наречен „Мостът на дружбата.“

Визитата беше съпътствана и с работна среща с български граждани, работили в северната руска република по спогодбата на Република Коми с Република България в дърводобивната промишленост. Много от тях лично благодариха за тази дългоочаквана среща, като споделиха, че пребиваването им в Коми е повишило жизнения им стандарт, пресякло е интересни пътища, завинаги е променило живота им и е оставило трайни и неизличими следи. По време на работната среща Областният управител връчи от името на г-н Георги Найденов на Ръководителя на Република Коми орден и почетен знак за принос към световния мир и човечеството на близките на Андрей Стенин, известен журналист от Република Коми, убит по време на въоръжения конфликт в Украйна през 2014 г.

В края на срещата се изрази готовността на двете страни да се предприемат стъпки за осъществяването и поддържането на по-тесни връзки между област Пловдив и Република Коми.

Г-н Гапликов благодари на г-н Димитров за гостоприемството и отбеляза, че чрез такива формати като настоящата визита могат да се възвърнат общите преживявания, знания и опит.

Областният управител на област Пловдив – г-н Здравко Димитров, като домакин подкрепи инициативите за партньорство и пожела на г-н Гапликов здраве, мир и успешни проекти.

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017