Заместник областният управител Евелина Апостолова уважи тържествата за 100 годишнината на Регионален етнографски музей – Пловдив

Заместник областният управител Евелина Апостолова връчи поздравителен адрес от името на Областния управител и екипа на администрацията по случай 100 годишния юбилей на Регионален етнографски музей – Пловдив.

В него се казва:

Уважаеми господин Янков,

Уважаеми служители на Регионален етнографски музей – Пловдив,

Приемете от името на екипа на Областна администрация – Пловдив и лично от мое име най-сърдечни поздрави по случай тържественото отбелязване  на 100 години от създаването на Регионален етнографски музей  – Пловдив.

Вековното съществуване на музея, който съхранява една достойна и богата експозиция, го превръща не само в място, което пази родолюбивата идея, с която е бил основан, но и спомага за популяризирането на българското културно-историческо наследство по света. 

Разположен в един от архитектурните шедьоври на Стария град – къщата на богатия пловдивски търговец от Възраждането Аргир Куюмджиоглу, музеят вече сто години защитава името си на утвърдена институция със сериозен принос за съхраняването, изследването и представянето на българските традиции.

В днешния празничен ден искам да поздравя всички вас – хората, които давате своя труд, енергия и професионализъм, за да се гордеем заслужено с музея, предоставящ възможност на хиляди хора да се докоснат до символите на българщината. Честит празник и на многая лета!

Пловдивският Регионален етнографски музей отпразнува достолепната годишнина с поредица от интересни изложби и събития  и многобройни гости от цялата страна. На 6 юли вечерта, тържеството започна с прожекцията на 30 -минутен филм, посветен на историята и мисията на РЕМ,  заснет от студенти и преподаватели от Нов български университет, част от които присъстваха в залата на премиерата.

Поздрав от името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев към директора доц.д-р Ангел Янков и работещите в музея,  отправи заместник-кметът  по култура и туризъм Александър Държиков, който връчи „Плакет на община Пловдив“ във връзка с кръглата годишнина. Той приветства целия екип, превърнал Регионалния етнографски музей – Пловдив в значимо обществено средище за традиции, култура и образование, в желано място за децата и подрастващите, както и в любима туристическа забележителност. „На музея като институция се пада задължението и отговорността да опазва това, което ни е завещано от нашите предци. Продължавайте да бъдете нашата „жива памет“, връзката между минало, настояще и бъдеще“ каза още Александър  Държиков.

Приветствие поднесе и заместник-председателят на Общински съвет- Пловдив доц. Ангел Иванов. Представителят на Министерство на културата д-р Аксиния Бутева, главен  експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” прочете поздравителен адрес от името на заместник-министъра на културата Амелия Гешева, която е в гр. Краков на 41-ата сесия на ЮНЕСКО и не можа да присъства лично. По повод 100 – годишнината, д-р Бутева подари и два луксозни албума за нуждите на библиотеката към музея.

Сред гостите бяха още архимандрид Симон – игумен на Бачковския манастир, кметът на Чепеларе – Славка Чакърова, представители на Сдружение „Български музеи“, Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК – Пловдив, Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив и на Тракийски туристически район, Минко Кафтански – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, доц. д-р Красимира Кръстанова – Декан на ФИФ в ПУ „Паисий Хилендарски“, Божидар Здравков и много други.

След прочитането на дълъг списък от повече от 50 поздравителни адреса,  доц. Алексиева представи Юбилейния вестник, издаден по повод годишнината, брой от който получиха всички присъстващи гости. За специално издадения юбилеен сборник, разказа лично  директорът на музея доц.д-р Янков, който представи и изложбата „100 години история“ на РЕМ, възникнал в резултат на реализираната мечта на големия български книжовник, фолклорист, етнограф, историк, общественик и изследовател на Родопите и Тракия – Стою Шишков. Тя представя личности като директора Йордан Попгеоргиев, кмета Божидар Здравков и много други, които са свързали живота си с идеята за изграждане и укрепване на Етнографския музей. Представена е и историята на къщата на Аргир Куюмджиоглу, която тази година навършва 170 години, нейните стопани, строители и реставратори.

 В двора на Музея, тържеството продължи с  атрактивно модно ревю на модели на студенти в специалността „Дизайн и мода“ от НБУ, вдъхновени от българския фолклор и традиции. Вечерта завърши с магическите изпълнения на „Мистерията на българските гласове“.

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017