Областният управител се срещна с представители на ОДМВР и ромски лидери във връзка с напрежението в Асеновград и Пловдив

По инициатива на областния управител Здравко Димитров днес в Областна администрация – Пловдив бе проведена среща между представители на ОДМВР Пловдив и лидери на ромската общност в региона. На срещата присъстваха и районният мюфтия, и председателят на мюсюлманското настоятелство в Пловдив.

Срещата бе провокирана от непрекъснато нарастващото напрежение и продължаващите вече близо седмица протести в Асеновград, които бяха провокирани от сбиване между хора от ромската махала и гребците от клуба по кану-каяк „Асеновец“.

На срещата бяха коментирани мерките, които и двете страни трябва да вземат, за да не се допусне нагнетяване на напрежението и разгарянето на етнически пожар от една малка искра.

Органите на реда призоваха всички страни в конфликта да осъзнаят своята отговорност и да не допускат да се създава хаос и паника сред населението както на ромските квартали в Асеновград и Пловдив, така и в останалото градско население.

„Никой не иска война, защото тук мирно живеем от векове и Пловдив винаги е бил пример за етническа толерантност“, заяви на срещата Здравко Димитров. Той призова да не се създават предпоставки за ескалиране на напрежението и недопускане на конфликти, от които няма да има положителен изход. „Благодаря на службите, които до момента успяват да потушават напрежението, защото протестът е символ на демокрация, но не трябва да се допуска той да се превърне в начин за разпалване на етническо напрежение. Пловдив е един прекрасен букет от етноси и ние не трябва да допуснем да се разпалва езикът на омразата. Нека да си имаме доверие и да не даваме възможност на някои хора и политически сили да се вклинят между нас, да яхнат вълната и изкуствено да разпалват напрежението. Нека да бъдем мъдри и да запазим добрия тон“, каза областният управител и  призова медиите и хората, които пишат в социалните мрежи за повече отговорност и дипломатичност.

Той се обърна и към гражданите, като заяви, че не трябва да се подават на провокации и гарантира, че етническият мир в Пловдив и региона не е застрашен.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017