Областният управител събра интелектуалния елит на празник по случай Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий

За трети път областният управител Здравко Димитров организира тържествено честване на 11 май – Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий.

На празника във фоайето на Областна администрация – Пловдив присъстваха дейци на културата, науката и образованието, ректори, директори на училища, експерти в областта на културното наследство, читалищни и музейни работници, членове на творческите гилдии, представители на културни институти и медии, галеристи, актьори, певци, художници и общественици от Пловдив и областта. Специални гости на вечерта бяха академиците Антон Дончев и Константин Косев, професорите Иван Маразов и Васил Проданов, журналистът Валерия Велева и книгоиздателят Иван Гранитски. Тържеството беше уважено от Пловдивския митрополит Николай, кмета Иван Тотев и представители на държавната и местната власт.

Тържеството започна с поздрав от страна на областния управител към Амелия Гешева, зам.-кмет на културата и туризма, която е новият зам.-министър на културата. Здравко Димитров й пожела успех и каза, че пловдивската интелигенция заслужава да има свой представител в Министерството на културата.

Областният управител приветства гостите с емоционално слово и изказа своето преклонение пред хората на духа, които ни помагат да откриваме красивото около нас.

Своите послания към присъстващите отправиха и Пловдивският митрополит Николай, академиците Антон Дончев и Константин Косев, а Иван Гранитски обяви началото на дарителската кампания, която има за цел да предостави книги на пловдивските библиотеки и читалища. Първата колекция от книги, която е дарение от г-н Димитров и Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, бяха предоставени на Народна библиотека „Иван Вазов“. Областният управител дари на библиотеката и ценно факсимиле от брой на вестник „Марица“ от 1883 година, подарено му от вицегубернатора на Санкт Петербург Анатолий Мовчан.

Главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова предложи да бъде създаден обществен съвет по образование и култура, който да подпомага държавата в изработване на стратегия за патриотично възпитание на децата. Първото мероприятие от тази програма ще бъде организирането на открит урок по родолюбие за светите братя Кирил и Методий, който ще се състои на 26 май под патронажа на Здравко Димитров.

Музикален поздрав към гостите на събитието отправиха китарния квартет от НУМТИ „Добрин Петков“ и цигуларят Мичо Димитров.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017