Областният управител Здравко Димитров обсъди с китайски инвеститори предстоящото посещение на високопоставена делегация в Пловдив

Областният управител Здравко Димитров се срещна с представители на най-големия китайски инвеститор у нас „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ ЕООД – управителя г-н Ванг Фънг У и търговския представител  г-н Лиу Чунюнг.

На срещата присъстваха и г-жа Ирина Белева – генерален консул в Шанхай в периода 2011-2015 г. и Кръстьо Белев, представител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин.

Срещата беше във връзка с подготовката за предстоящото посещение на делегация начело с председателя на постоянния комитет на народния конгрес на Тиендзин г-н Сяо Хуайюен в Пловдив. Делегацията ще включва и зам.-изпълнителния директор на отдела за външнотърговски връзки на града, преподаватели от Аграрния университет в Тиендзин и бизнесмени.

„Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България” ЕООД е дъщерно дружество на китайската държавна компания „Тиендзин Стейт Фармс Агробизнес Груп Ко.”  и е най-големият китайски инвеститор в област Пловдив. Компанията обработва над 90 000 декара земеделска земя и изнася царевица и вино за Китай. Размерът на инвестициите им в България към момента надхвърля 84 млн. лв.

Тиендзин, който наброява 11 млн. жители, е един от четирите града в Китай, които притежават статут на области и са на директно централно подчинение.

Председателят на  парламента на Тиендзин желае да възобнови традиционно добрите връзки между двете области. Побратимяването на област Пловдив и муниципалитет Тиендзин е първото по рода си в България и датира още от 23.09.1990г.

Целта на посещението на китайската делегация ще бъде на място да се запознаят с възможностите за инвестиции в различни сектори в България. Китайски инвеститори имат намерение да създадат в област Пловдив агропромишлен парк с предприятия за съхраняване и преработка на селскостопанска продукция, производство на фуражи и селскостопанска техника.

Съвсем скоро е бил подписан и меморандум за сътрудничество между Аграрен университет – Пловдив и факултета по земеделие и биология на университета Дзяотонг в Шанхай.

Китайските инвеститори изразиха и подчертан интерес към обявената концесия на летище Пловдив. На срещата беше обсъден и икономическия план “Един пояс, един път”, лансиран от китайския президент Си Дзинпин. Плана има за цел да подобри търговските връзки с на Китай с Европа.

Областният управител представи предимствата за инвестиции в града на тепетата и изтъкна, че  област Пловдив e индустриалната столица на България, привлякла най-много европейски инвестиции и успешно може да стане врата за китайските стоки към Европа. „Всички вярваме в успешното развитие на проекта „Нов път на коприната и се надяваме „пътят“ да стигне и до пловдивското летище“, заяви Здравко Димитров.

Ванг Фънг У изтъкна, че предстоящото посещение на китайската делегация, което ще се състои от 4 до 7 юни,  ще открие нови възможности за град Пловдив за развитието на търговията, икономиката и културния обмен с Китай.
В тази връзка той изрази увереност, че областният управител ще съдейства за подновяване и продължаване на партньорството между провинция Тиендзин и област Пловдив.

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017